Musiałam najpierw wdrożyć się do zwykłych rogali, żeby ogarnąć jak to wszystko działa.
I pozostała jeszcze kwestia czasu, bo te są naprawdę czasochłonne, jeśli chodzi o wykonanie ciasta.
Ale, że czasu mam teraz dużo i zająć się czymś powinnam, to startuję z rogalami.
Jadłam takie rogale w Poznaniu właśnie na święto Marcina czyli 11 listopada!
Zrobione własnoręcznie smakują bosko!
Składniki na 30 małych rogalików:
3,5 szklanki mąki pszennej 450
12 g suszonych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
1 jajko
1 laska wanilii
3 łyżki cukru trzcinowego lub kryształ
szczypta soli
225 g masła w temperaturze pokojowej
Składniki na nadzienie:
300 g białego maku lub niebieskiego
100 g orzechów włoskich wyparzonych i obranych ze skórki
100 g zblanszowanych migdałów,
100 g masy marcepanowej (może być baton marcepanowy obrany z czekolady)
2 łyżki skórki pomarańczowej (najlepiej ze świeżej otartej skórki pomarańczy)
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
Lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
3-4 łyżki ciepłego mleka
opcjonalnie pokruszone orzechy włoskie
Wykonanie ciasta na rogale:
-mąkę wymieszać z suchymi drożdżami
-dodać resztę składników BEZ MASŁA i rozcierając między palcami wyrobić ciasto, tylko do połączenia składników
-uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę
- po godzinie schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30cm (boki) x 15cm (góra i dół)
-zostawiając około 2 cm margines rozsmarować całe masło
-następnie zwinąć ciasto na trzy tak, jak kartkę do koperty – górna krawędź powinna znaleźć się w 1/3 wysokości, następnie przykryć ją częścią dolną
-całość ponownie rozwałkować, na prostokąt o wymiarach mniej więcej 30cm x 15cm i ponownie złożyć na trzy. Całość przykryć folią spożywczą i schłodzić przez kolejne 45 minut
-po tym czasie ciasto wyjąć, ponownie rozwałkować i złożyć; przykryć folią i schować
-czynność wałkowania, składania i chłodzenia powtórzyć trzykrotnie
-po ostatnim wałkowaniu i złożeniu owinąć ciasto szczelnie folią i włożyć na lodówki na noc, bądź schłodzić przez minimum 5 godzin.
Wyjąć z lodówki 20 minut przed planowanym robieniem rogalików.
Przygotowanie nadzienia:
-mak i orzechy włoskie zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut w oddzielnych miseczkach (aby móc obrać ze skóry namoczone orzechy, skóra z orzechów da goryczkę)
-po tym czasie odcedzić i zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia razem ze zblanszowanymi migdałami
-masę marcepanową rozetrzeć z cukrem pudrem, dodać zmielony mak i orzechy oraz posiekaną drobno skórkę pomarańczową.
-całość wymieszać i dodać kwaśną śmietanę, masa powinna być dosyć gęsta i plastyczna
Wykonanie rogali:
-ciasto rozwałkować na długi prostokąt
-podzielić na trzy paski wzdłuż, każdy z tych pasków pociąć na długie trójkąty ukośnie (10 na każdym pasku)
-na podstawie każdego trójkąta rozkładamy łyżeczkę nadzienia i zaczynamy je zwijać w kierunku wierzchołka, po jednym zawinięciu można je naciąć, aby pokazało sie nadzienie i dalej zwijamy do końca
-zwinięte rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
-odstawić do napuszenia na około 45 minut
-wyrośnięte rogaliki posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka
-blaszkę z rogalikami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec około 20-30minut, aż będą piękne i złote.
-ciepłe rogale lukrować
Połączyć cukier z mlekiem, dobrze wymieszać. Na każdego rogalika nałożyć 1-2 łyżeczki lukru, następnie posypiać posiekanymi orzechami włoskimi.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz